KLIMAT OCH ÅRSTIDER I THAILAND

Gentemot vad många tror så är det inte alltid lika soligt och otroligt varmt året om i Thailand. Till skillnad från västerländska årstider så har Thailand inte fyra, utan bara tre årstider. Thailand har ett tropiskt klimat, men vädret påverkas av monsunerna som blåser i 6 månader från sydost respektive nordost varje år. Det skapar tre typer av väderperioder; svalt och torrt, varmt och torrt samt regnsäsong.

Alla årstider bjuder på någonting extra och det handlar bara om vad man föredrar. Det är också viktigt att vara medveten om att Thailand är ett väldigt stort land och vädret skiljer sig också åt beroende på var i landet du väljer att åka. I området kring Phuket dit många svenskar väljer att åka är februari till mars en av perioden med mycket sol, medan denna torra period i södra Thailand är januari till februari. Oavsett om det är regnperiod eller inte så innebär det dock inte att det regnar hela dagarna, utan oftast bara någon skur under dagen – du får fortfarande sol och värme i överflöd!

Vår (mars, april, maj)
sommar (juni, juli, augusti, september)
höst (oktober- november)
vinter (december, januari, februari) )

Årstiderna har alla liknande temperaturer i Thailand, oberoende på region där du befinner dig – det är alltid varmt! Det kan skilja sig med cirka 6 grader, alltså mellan 29°C till 35°C.

Det som skiljer årsperioderna åt är den torra perioden och den våta perioden, alltså regnperioden. Regnperioden beror på regionerna och monsunen, den kan ibland börja i maj eller i oktober, dock sägs det att de kraftigaste regnperioderna är i augusti, september och oktober. Regnperioden betyder inte att det är ruggigt och kallt, temperaturen är den samma och regnet kommer ofta snabbt och går lika snabbt som det kom.

 

Sydvästra Monsunen (maj, juni, juli, augusti, september och oktober)

Från maj till till slutet av september/början av oktober är det sydvästra monsun-systemet som skriver Thailands vädermönster. Den sydvästra monsunen blåser in från Indiska oceanen och för med sig varm, fuktig och grumlig luft och det förknippas med regnperioden.
Under denna period har hela landet sin årliga nederbörd, särskilt på de högre punkterna i norra Thailand. Under regnperioden minskar antalet soltimmar till cirka 6-7 timmar per dag, eftersom molntäcket ökar och det blir mulet. Eftersom temperaturen inte sjunker betydligt under vintermånaderna, så kan förhållandena bli lite svåra att uthärda. Bomullskläder är ett måste, eftersom luftfuktigheten kan vara ganska intensiv.

 

Nordöstra Monsunen (november, december, januari, februari, mars och april)

Nordöstra monsunen för med sig mycket torrare luft än den sydvästra monsunen, och som ett resultat är luftfuktigheten mycket lägre under dessa månader och regnet minskar betydligt. I norra delen av landet regnar det i nästan 2-3 månader, men i södra Thailand noteras bara en liten mängd nederbörd under denna period, eftersom vindarna blåser bort regnet.
I grund och botten har norr ett monsunklimat med små variationer i temperatur under året, och den södra delen har ett ekvatoriellt tropiskt klimat med minimal temperaturskillnad under året.